REBILD: Når man kommer til Bælum fra vest kan man ikke undgå at bemærke Bælum Mølle. På den 60 meter høje Møllebakken står den markant ved byens start.

Der har været mølle på stedet siden 1750, hvor den erstattede den daværende vandmølle ved Bælum.

At den daværende vandmølle ved Bælum ikke mere kunne bruges, skulle skyldes noget så sjældent som et jordskælv. I december 1759 kom der et jordskælv med center i Kattegat. Jordskælvet var så kraftigt, at der opstod skader på Budolfi Kirke i Aalborg, og i undergrunden ved Bælum skulle være opstået revner, så vandet forsvandt. Derfor måtte man overgå til en vejrmølle i stedet for den eksisterende vandmølle.

I 1875 blev møllen købt af Bælum-Solbjerg Kommune, og har siden da været i offentlig eje.

Selv om møllen har stået på stedet siden 1750, så er den nuværende mølle kun omkring 100 år, da en brand i 1905 ødelagde møllen, og man var nødt til at opføre en ny. Denne stod færdig i 1908.

Møllen har ikke været i drift siden omkring 1965, og er i dag en museumsmølle.

Bælum Mølle er det som kaldes en hollandsk mølle, og er cirka 20 meter i diameter.

I sidebygningen til møllen kan man blandt andet se en Deutz dieselmotor fra 1930, der skulle sørge for, at møllekværnene kunne være i funktion, når det var vindstille.

Motoren er på 30 hk og har haft en række funktioner andre steder - blandt andet på Kaas Briketfabrik, elværket i Støvring og savværket i Skørping .

Sidebygningen skulle have den lille sjove historie, at den er lavet efter de samme tegninger som kapellet i Kongerslev.

Bælum Mølle er bestemt et besøg værd - både for at se en af de sidste vejrmøller i Himmerland, for at de se den store Deutz dieselmotor, og så også for at nyde udsigten fra Møllebakken ud over Bælum.

Husk også at sende en venlig tanke til de folk fra Bælum, der har lagt et stort og godt arbejde i at bevare møllen!

Sidebygningen er lavet efter de samme tegninger som kapellet i Kongerslev.

 


Et kik ind ad vinduet - den store Deutz dieselmotor.

 

e-max.it: your social media marketing partner