
- onsdag, 23. november 2022
Wøldikes have i Øster Hornum rummer en masse forskellige æblesorter – og en stor samling af pæresorter. Mens efteråret ruller hen over landet vil vi gerne fortælle historier om nogle af disse mange, vidt forskellige pærer.
Der bør altid være en vis forsigtighed med at udnævne noget til at være verdens bedste. Det gælder også pæresorter. Doyenné de Comice er, på trods heraf, flere gange blevet udnævnt til verdens bedste pære – og den er faktisk også ret god!!
Den blev udsået af haveselskabet i Angers i Frankrig (Comice horticole de Angers) omkring 1840. 9 år senere valgte man i foreningen at den var god nok til at bære foreningens navn og den blev markedsført voldsomt. Den kom til Danmark i 1861 og på frugtudstillingen i 1875 var der udstillet fem prøver af sorten. I dag er Comice bredt ud over hele verden og er som nævnt, flere gange kåret til ”verdens bedste”.
Træerne er ikke så svære at få i vækst, men det kniber med frugtsætning. Comice bærer for lidt og for ujævnt – og trives bedst på lune, skærmede voksesteder. Har den det godt bliver frugterne op til 10 cm lange og af bredbuget pæreform. De er grågrønne og har mange grålige hudpunkter. Ved modenhed er den ofte strågul og lidt rødflammet – men så skal den også stå godt. Smagen er en god blanding af syre og sødme, den er fuldt saftig og med en god sprødhed. Den hænger godt fast på træet og tåler en del vind før den falder af. Plukkes sidst i oktober og holder ret længe på lageret, ikke sjældent hen over julen.
Titlen som verdens bedste blev anfægtet af det engelske haveselskab, som på en pærekonference (altså en frugtudstilling) i 1885, fandt en pære, som de straks kaldte conference, efter den afholdte udstilling og som de mente, var verdens bedste. Den franske haveforening som i 1852 holdt en havekongres, hvor de valgte den bedste pære og navngav den Souvenir de Congres, var nok heller ikke helt tilfredse med, at Comice skulle være den bedste. Det var nok nærmest en krig mellem foreninger, mere end mellem pærer.
Pastor Wøldike havde alle tre sorter i haven i Øster Hornum - og dertil 280 andre pæresorter, som ikke var verdens bedste. Mange af disse er væk for evigt – men de tre, som kæmpede så hårdt om titlen som verdens bedste, findes endnu og de er stadig i blandt verdens bedste pærer.
De har naturligvis alle fået plads i Wøldikes have i Øster Hornum hvor de kan smages igen til næste år.