I ØSTER HORNUM: 1993 vedtog FN at gøre den 22. marts til Vandets dag. Vand er forudsætningen for liv og ifølge FNs verdensmål nr. 6 skal alle have adgang til vand og sanitet, og området skal forvaltes bære-dygtigt. 

I Danmark er vi heldige. Vi drejer på vandhanen, og så kommer der frisk og dejligt vand ud. Men mange tænker måske ikke ret meget over, at vi bor lige oven på vores drikkevand, som er baseret på grundvand, skabt af regn og sne. Det er ”lagret” ligesom god vin i dybe, beskyttede grund-vandsmagasiner. Det er helt enestående i verden. Men det er også truet, for kvaliteten af grund-vandet afhænger af, hvad vi foretager os på jordoverfladen. 

På det lokale, forbrugerejede vandværk lægger vi os i selen for at levere godt og friskt drikkevand. Vores forening, Danske Vandværker, har regnet ud, at det frivillige arbejde på landets forbrugerejede vandværker svarer til mere end 175 millioner kroner hvert år.  Men udover den store værdi af det frivillige arbejde i kroner og øre er der også en lang række andre fordele ved vores model med mange lokale vandværker. De forbrugerejede vandværker er demokratiske, det er nemt at gennemskue, hvad der foregår. Den årlige generalforsamling er vagthund og garant for, at alt foregår, som det skal, på vandværket. Mød derfor op, når vi holder vores den onsdag 30. marts.

Lokale forbrugerejede vandværker er klima- og miljøvenlige  

De små og mindre vandværker er klimavenlige. Og der er en stor værdi i det lokale ejerskab, når der arbejdes med grøn omstilling, energibesparelser og biodiversitet. Når vi gør noget lokalt, ser vi effekten af det med vores egne øjne. Levering af vand koster energi, og en lang transportvej bruger unødvendigt meget energi, også derfor er det godt at være tæt på sit drikkevand. 

Samarbejde sikrer grundvand og viden

Folketinget har vedtaget, at landmænd ikke må bruge pesticider i de boringsnære områder, de såkaldte BNBO’er. Det er rigtig godt, men der er også brug for, at vi lokalt sætter ambitiøse mål for grundvandsbeskyttelse og den grønne omstilling i vores område. 

På vandværket opfordrer vi alle, herunder også haveejerne, til at bruge sund fornuft og passe på vores grundvand. Nogle synes måske, det er ligegyldigt, om der kommer et ekstra skvæt sprøjte-gift i vandkanden, når fliser eller indkørsel skal have en omgang, men det kemiske stof, man ar-bejder med, kan være et stort problem, lad derfor sprøjten stå. 

På vandværket ønsker vi at give historien om vores fællesskab om drikkevandet videre til dem, som kommer efter os, derfor arbejder vi på at etablere et samarbejde med vores skole, så de mindste kan blive klædt godt på og også stå sammen om vores fælles drikkevand.  

e-max.it: your social media marketing partner