Et sted jeg som naturformidler gerne fortæller om, er Skillingbro Kalkgrav.

Her gemt mellem landevejen mod Hobro og vejen ved Rold Storkro ligger kalkgaven. Stedet er let at overse, selv om der står et skilt overfor Storkroen, samtidig med at der også står en informationstavle.

En sti fører fra en lille
P-plads ind til kalkgraven, hvis historie går over 100 år tilbage, hvor der blev udvundet kalk til et lille kalkværk.

En endnu ældre historie kan afdækkes, hvis man giver sig tiden til af undersøge kalkskråningerne lidt nærmere.

Der går normalt ikke ret lang tid inden man finder de første fossiler i de over 60 mio. år gamle kalklag.

Det er bryozokalk, der er blottet i skrænterne i graven. Bryozoer eller mosdyr er marine, kolonidannende smådyr, typisk med et kalkskelet. Kalken er hård og ru i modsætning til skrivekridt, og de enkelte bryozoer kan ses med en lup.

Når man tager på fossiljagt, skal man bruge hammer og mejsel, hvor man så slår løs på sten og kalk. Det er også godt at tage et par sikkerhedsbriller på for at beskytte øjnene, hvis man skulle komme til at give et stykke flint et ordentlig dask.

Der er dog ingen grund til at klatre i på skrænterne eller grave løs i skrænten, da det er lige så let og ikke mindst udbytterigt, at man sætter sig ned og undersøger det materiale som blandt andet regn har løsnet fra skræntens sider.

På vores ”fossiljagter” finder vi søliljer, armfødder og forstenede søpindsvin. Det sker også, at vi finder muslinger og hajtænder.

Det er dog ikke hver gang vi finder hajtænder, så glæden er stor, når det endelig lykkes for det er noget specielt.

Ud over at være et godt sted, at lede efter fossiler, så er kalkgraven et fint naturområde med en rigdom af smukke – og for nogens vedkommende også sjældne blomster, der ynder den kalkholdige jordbund. Der er mulighed for blandt andet at finde Lav Tidsel, Afbidt Høgeskæg, Almindelig mælkeurt og Hjertegræs.

Med blomster og den beskyttede oase i skoven følger mange insekter, bl.a. sommerfugle, ligesom man kan se en række almindelige småfugle.

Tag madpakken med og nyd så naturen i Skillingbro Kalkgrav, og brug et par timer på at lede efter fortidens forstenede skatte.

En sommer-fossiljæger klar til jagt.

Tag klumperne med ned og giv dem et dask.

En flot hajtand.

Hjertegræs en smuk plante.

e-max.it: your social media marketing partner