
- Tirsdag, 17. september 2024
Nye digitale tider har trængt det gamle signalapparat til styring af signaler og sporskifter væk fra Skørping Station.
Af John Jensen, lokaljournalist
Mange har gennem årene kigget ind gennem ruderne på Skørping Station for at kigge på det gamle apparatur derinde, mens man ventede på toget. Et fascinerende syn fra en anden tid med de store knapper og kontakter. Men det er slut nu.
Det lokale stationssikringsanlæg i Skørping er koblet fra for at give plads til moderne centrale løsninger med digital teknik.
Efter tro tjeneste i utallige år blev det gamle centralapparat koblet fra 28. juli, og i tirsdags blev det hentet af en lastbil og kørt til Fredericia. Det fortæller Tommy Meyer, sektionschef i Banedanmark.
Som minde fra en ikke så svunden tid står apparatet fra Skørping nu som nabo til det nye, moderne trafikstyringssystem i Fredericia. Skørping-apparatet styrede togdriften forbi Skørping indtil 28. juli i år.
- Vi har stillet apparatet fra Skørping i det nye trafiktårn i Fredericia, hvor vi kan nyde synet og blive mindet på, hvor vi alle kommer fra, siger han.
Et helt særligt apparat
Det gamle anlæg har en helt særlig plads i sektionschefens hjerte.
- Jeg har været 35 år ved jernbanen og i 12 år været sektionschef i Nordjylland, så anlægget i Skørping har været en del af mit daglige arbejde. De her gamle anlæg vil altid have en særlig betydning for os, der har arbejdet med dem, siger han.
Centralapparatet, man indtil for nylig kunne se gennem ruderne, blev brugt til at styre både sporskifter og signaler ved Skørping Station. Sindrige mekansike og elektriske systemer sørgede for, der var sammenhæng mellem sporskifter og signaler, så der ikke kunne opstå farlige situationer i togdriften.
Dert nye trafiktårn i Fredericia, hvor en stor del af Danmarks togtrafik nu skal styres fra.
Den type anlæg, der stod i Skørping, blev udviklet i 1912. Oprindeligt var de rent mekaniske, men i 1946 blev de færdigudviklet med elektriske elementer, og der er ikke sket væsentlige ændringer siden da. Derfor kaldes de ”12-46 anlæg”, fortæller Tommy Meyer.
Der har stået tilsvarende apparater i Langaa, Hjørring, Struer, og der er et, der endnu er aktivt i Horsens.