
- Onsdag, 22. november 2023
BÆLUM: Lørdag d. 11. november var små 150 borgere fra Bælum og omegn atter mødt op til stormøde i Bælum-hallen. Mødet var indkaldt af initiativgruppen til dannelse af en fri grundskole i Bælum - en udløber af gruppen af forældre der indtil for nylig kæmpede for at bevare Bælum Skole. Formålet med mødet var, at orientere de interesserede borgere om det igangværende arbejde, samt at inddrage lokalsamfundet i det fremtidige arbejde som, i august 2025, skal munde ud i åbningen af en ny fri skole i Bælum.
Blandt de fremmødte var bl.a. forældre, bedsteforældre, tidligere elever, lokale erhvervsdrivende og andre som ønskede at høre mere og vise deres opbakning til skoleprojektet. For udover ønsket om en lokal skole med tryghed og nærvær er frygten for fremtidig affolkning og “landsbydød” desværre også allestedsnærværende i Bælum og omegn - særligt efter at tre østhimmerlandske skoler blev dømt til lukning i kommunens nyligt vedtagne budgetaftale. Bannerne hang stadig i byen: “Bevar Bælum Skole - Bevar vores by!”. Der var med andre ord meget på spil denne lørdag formiddag, og for at give forældre “fri” til at deltage, var der samtidig arrangeret leg, film og popcorn til børnene i hallens cafeteria, forklarer Rasmus Thybo Jensen, medlem af initiativgruppen.
Mødet begyndte med en præsentation af initiativgruppens foreløbige arbejde, samt information om frie grundskoler i al almindelighed. Første mål med dagen var at give de fremmødte et klarere billede af en fremtidig hverdag på en fri skole. Her blev faglige krav, samt foreløbige tanker om bl.a. værdigrundlag og profil, økonomi, pædagogisk linje, frivillighed og fremtidigt personale gennemgået. Herefter trak de fremmødte i arbejdstøjet, for at bevæge sig rundt mellem seks stationer, hvor medlemmer af initiativgruppen stod klar til at indsamle input og svare på eventuelle spørgsmål. Arbejdsstationerne indbefattede bl.a. en frivilligliste, tanker og ønsker til profil og hverdag, lokale initiativer, samt oprettelse af en støtteforening, hvoraf sidstnævnte skal arbejde målrettet på at sikre det økonomiske grundlag for skolen. Særligt ved frivilliglisten var der trængsel, men mange forældre indlevererede også blanketter om forhåndsinteresse i skolen.
To afgørende forudsætninger for skolens fremtidige økonomi er prisen på Bælum Skole og skolens elevtal. Omkring førstnævnte var initiativgruppen allerede fortrøstningsfulde, da Ravnkilde Skole for nylig er blevet solgt til en forældregruppe for et mere eller mindre symbolsk beløb i Rebild Kommune. Efter mødet stod initiativgruppen derudover med interessetilkendegivelser fra forældre til i alt 42 børn, og det var ifølge gruppen selv altafgørende at opleve så stor opbakning og engagement tidligt i processen. I den kommende tid vil det være muligt for forældre at tilkendegive deres interesse for skolen elektronisk. Man kan ligeledes komme med idéer og forslag, stille spørgsmål eller tilkendegive at man ønsker at indgå i det konkrete arbejde for at grundlægge en ny skole i Bælum, siger Rasmus Thybo Jensen. Initiativgruppen henviser til den foreløbige mailadresse: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. - intet bidrag er for småt og alle spørgsmål er velkomne.
Bælum og omegn har tidligere vist, at man kan mere end hvad indbyggertallet antyder, bl.a. når det kommer til lokalt idræts-, kultur- og foreningsliv, grundlæggelsen af et nyt Spar-butikshus og senest ved at slå en menneskering om Bælum Skole.
Efter mødet stod initiativgruppen derfor tilbage med ny energi på at videreføre alt det gode fra skolens nuværende hverdag og i endnu højere grad inddrage naturen, idrætsfaciliteterne, kreativiteten og de mange ildsjæle i lokalområdet i en ny, levende skole. En skole som skal skabe liv i lokalsamfundet for at lokalsamfundet fortsat kan skabe liv i skolen, slutter Rasmus Thybo Jensen. / JS