- Torsdag, 25. august 2016
STØVRING: Tirsdag den 6. september skal Støvring Seniorer på Løvfaldstur med Olesens Busser, og turen går til Bruunshåb Gl. Papfabrik og arbejdende museum.
Oplev et af Danmarks få arbejdende fabriksmuseer. Fabrikken ligger smukt i mølleådalen nær Viborg, og her har lyden af mennesker og maskiner kunnet høres siden industriens barndom. Et besøg i det forunderlige fabriksmiljø vil være udbytterigt for både børn og voksne.
I fabrikkens lokaler kan du følge produktionen. Et finurligt transmissionssystem med aksler, hjul og drivremme trækker de gamle maskiner, der omdanner affaldspapir til pap.
Rundt i fabriksbygningerne finder I også dampmaskinen, vandturbinen og tørremaskinen samt et afsnit, som fortæller om Den centrale fabriksbygning er opført i 1909. Indtil 1919 fungerede fabrikken som klædefabrik. Herefter indrettedes den til papproduktion af A/S J. Smiths Papfabrik. Selskabet var blevet oprettet i 1916 og havde samme år købt klædefabrikken. I 1920 begyndte den egentlige papproduktion, og det skete under ledelse af direktør Janus Smith og værkfører Axel Sjøberg. Begge havde erfaringer fra andre papir- og papfabrikker. Nogle af maskinerne, som var på fabrikken, kom fra andre papfabrikker, som Janus Smith ejede, men hovedparten kom fra København, hvor Axel Sjøberg havde været ansat.
Efter Janus Smiths død i 1926 overtog sønnen Oscar Smith ledelsen af fabrikken. I de følgende 15 år øgedes produktionen kraftigt, og kundekredsen blev udvidet til også at omfatte udlandet. 1940’erne og 1950’erne blev de ti år, hvor fabrikken havde det største antal ansatte, og hvor den hidtil største fornyelse af produktionsapparatet fandt sted. Familien Smith bevarede aktiemajoriteten i fabrikken helt frem til 1976. Siden da har fabrikken skiftet ejer 3 gange, men fabriksmiljøet i dag er stort set, som det var i 1950’erne.
Eftermiddagskaffe
på Grønhøj Kro
Grønhøj Kro er en kgl. privilegeret kro fra 1848. Privilegiet indebar at alle, på hvilken tid af døgnet, kunne få et måltid mad og en seng at sove i. Til gengæld måtte kromanden frit brænde brændevin.
Man skal nyde eftermiddagskaffe, samt underholdning i ægte Morten Korch stil.
Aftensmad er på Sønderup Forsamlingshuset, og man forventer at være tilbage i Støvring kl. 20.